Nokkonen iholle kivuttomasti

Tässä lyhyessä tekstissä käydään läpi atoopikon ja herkkäihoisen jokapäiväisiä haasteita ja kerrotaan Nokkoste tuotteiden käyttäjäkokemuksista.

Herkkä iho ja atopia

Koko maailman väestöstä jopa puolet kärsii herkästä ihosta. Herkkä iho voi ärsyyntyä jo lyhytaikaisesta kemiallisesta tai mekaanisesta ärsytyksestä, ja oireet yleensä helpottavat, kun aiheuttaja poistetaan. Lieviä oireita ovat punoitus, kutina ja kuivuus, mutta hyvin usein oireet ovat vakavampia, kuten kirvely ja kipu. Iho voi jopa tulehtua tai tulla yliherkäksi kaikelle ärsytykselle. Yleisimpiä oireiden aiheuttajia ovat pesuaineet ja ihoa vasten olevat tekstiilit.  

Atooppinen ihottuma taas on monimutkainen sairaus, joka yleensä näyttäytyy punertavina, kutisevina ja kuivina ihottumaläiskinä. Oireet saattavat ilmestyä minne tahansa kehon osaan. Atopia on melko yleinen krooninen ihosairaus – joka neljäs on kärsinyt atooppisesta ihottumasta jossain vaiheessa elämää. Atooppinen ihottuma vaikuttaa elämään monella lailla. Kutina vaikuttaa unen laatuun, ja tämä taas keskittymiskykyyn ja yleiseen jaksamiseen. Vaikea atopia vaikuttaa kehon yleiskuntoon ja erityisesti henkiseen jaksamiseen. Atopian hoito saattaa tarvita useita erikoistuotteita tai sairauspoissaoloja, jolloin vaikutukset ovat myös taloudelliset.

Atooppinen ihottuma on yksi tavallisimpia ihotauteja. Aikuisista noin 25-30% on jossain vaiheessa sairastanut atooppista ihottumaa. Atopia voi ilmetä pelkästään ihottumana, nuhana ja silmäoireina tai astmana, mutta hyvin usein se ilmenee näiden yhdistelminä. Mitä voimakkaampi atopia taipumis, sitä suurempi riski sairastaa useampaa näistä oireista. Pitkäaikainen ihottuma usein ohentaa ihottuma-alueen ihoa, mutta iho myös paksuuntuu mikäli siihen kohdistuu jatkuvaa hankausta ja raapimista. Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä oireiden aaltoilu.

Apua iholle luonnosta

Säännöllinen hoito on sekä herkän että atooppisen ihon hoidon kulmakivi. Kosteuttamisen lisäksi ihon suojeleminen ulkoisilta ärsykkeiltä on tärkeää. Yleisesti atopiaa ja kutinaa hoidetaan kortisonivoiteilla, jotka tuovat nopean avun kutinaan. Kortisonin hyvien puolien lisäksi sillä on pitkäaikaiskäytössä todettuja haittavaikutuksia. Kortisoni- ja muiden lääkevoiteiden käytössä on lääkärin apu tärkeää. Yleisesti ottaen atooppisen ja herkän ihon hoidossa on oltava tarkka, etteivät erilaiset aineet ja niiden yhdistelmät ärsytä lisää jo valmiiksi herkkää ja haavoittuvaa ihoa. Lähes kaikki teollisesti valmistetut voiteet ja saippuat ovat useiden erilaisten aineiden yhdistelmiä. Ainesosaluettelo eli inci-lista voi olla kymmeniä ainesosia pitkä, jolloin käyttäjän on vaikea tietää, mikä ainesosista auttaa ja mikä ei, juuri hänen herkkää ihoaan.

Tyypillinen pahentava ja ihottumaoireelle altistava tekijä on kuiva talvi-ilma. Yhdessä vähäisen auringosta saatavan ultraviolettisäteilyn kanssa tämä johtaa siihen, että isolle osalle atoopikoista aika lokakuusta huhtikuuhun on hankalinta. Hikoilu ärsyttää tulehtunutta ja herkkää ihoa. Saippua ja muut pesuaineet ärsyttävät atoopikon ihoa tavallista herkemmin silloinkin, kun iho on kunnossa. Voimakas stressi voi joskus aktivoida ja johtaa ihottuman pahenemiseen. Atooppisen ihottuman hoidon kulmakiviä on rasvaus perusvoiteella ja/tai lääkevoiteilla ihon kunnosta riippuen.

Ihon hoitoon löytyy myös luonnonmukaisia hoitokeinoja. Yhä useampi terveyshaasteiden kanssa kamppaileva on alkanut kiinnostua luonnonmukaisista hoitokeinoista, ja markkinat ovat vastanneet kysyntään valtavalla määrällä luontoperäisiä tuotteita.

Yrityksemme Kniteco Oy perustettiin vuonna 2021 vastauksena herkkäihoisten ongelmanratkaisuun. Tänä vuonna, 2023, olemme saaneet markkinoille ensimmäiset Nokkoste-tuotemerkin tuotteet. Nokkoste Seerumi 288U ja Nokkoste Saippua 288U valmistetaan kotimaisesta nokkosesta käsityönä Liperissä.

Nokkoste Seerumi 288U ja Nokkoste Saippua 288U yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa

Seerumin kehitystyön kulmakivenä on ollut yhdistää nokkosen tehoaineet hoitavaan glyseroliin mahdollisimman energiatehokkaasti ilman ylimääräisiä ainesosia. Seerumi 288U on tehokas ihon kosteuttaja ja sen sisältämät tehoaineet poistavat bakteereja ja hiivoja iholta. Olemme keränneet Seerumi 288U:n käyttäjiltä vaikuttavaa palautetta. Nopeimmillaan Seerumi 288U on tehonnut Heikin partahilseeseen kolmen käyttökerran jälkeen, aiheuttaen pienoisen identiteettikriisin kun parran hilse ei enää karise rinnuksille ja mustat paidat pysyvät mustina. Atopian ja kutinan hoidossa Seerumi 288U on ollut vertaansa vailla, mistä kertoo koekäyttäjien oireiden huomattava lievittyminen.

Valmistamme myös käsin kylmämenetelmällä saippuaa, jonka vaikuttavina aineina ovat Seerumi 288U ja luomulaatuinen kylmäpuristettu nokkossiemenöljy. Saippua on hyvin riittoisa, ja jätimme siitä pois väri- ja hajusteaineet, kuten myös kaiken muunkin mielestämme ylimääräisen. Saippuan pehmeän vaahdon voi antaa vaikuttaa iholla, ilman että se kuivattaa ihoa. Käyttäjäkokemukset kertovat saippuan auttaneen hormoniperäisiin finneihin eri puolilla kehoa, sekä kuivaan ja kutisevaan hiuspohjaan. Saippua 288U:n käyttö ei myöskään ole aiheuttanut kasvoille pesun jälkeistä kireyden tunnetta, ja sen on todettu toimivan hyvin myös ihokarvojen ajelussa.

 

Osta Nokkoste-tuotteita täältä

Nokkoste Kerrasto

"Päivä huonosti istuvissa alusvaatteissa on kamala päivä." Se, että vaate tuntuu mukavalta päällä, korostuu herkkäihoisena valtavasti. Yksikin pesumerkki tai "muovinen" ompelulanka housun saumassa voi aiheuttaa ärsytystä. Pahimmillaan ärsytys rikkoo ihon, ja avoin iho on altis tulehdukselle. Yleisesti ottaen ne vaatteet, jotka ovat suorassa kosketuksessa ihoon, tulisivat olla puhdasta ja hengittävää luonnonkuitua ilman ärsyttäviä väri- tai pesuainejäämiä.

Ajatus yrityksen perustamisesta syntyi juuri haasteesta löytää herkkäihoiselle perheenjäsenelle sopivia alusvaatteita. Pitkäaikaisen tutkimisen, kokeilun ja pohtimisen päätteeksi nokkonen alusvaatemateriaalina hyllytettiin toistaiseksi. Nokkoste Kerrasto kuitenkin syntyi, ja materiaaliksi löytyi pehmeä Tencelᴿ, täysin vegaaninen luonnonkuitu. Tencelᴿ on valmistusmenetelmänsä ansiosta täysin sileää, joten kutittavia kuidun päitä siinä ei ole. Nokkoste kerraston koekäyttäjät sanoivat kerraston olevan kuin toinen, terve iho päällä. Kehuja kerrasto sai myös hyvästä pesunkestävyydestä, pehmeydestä ja lämmittävyydestä. Nokkoste Kerrasto on lämmin eikä se hiosta, koska tencelin kosteudensiirto-ominaisuudet ovat erinomaiset.

Kerraston kehitystyö jatkuu yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa sekä koekäyttäjiltä saamamme palautteen ohjaamana, ja tavoitteemme on saada kerrasto ennakkomyyntiin alkuvuodesta 2024.

 

Vaatehuollon kemikaalit

Herkkä iho voi reagoida voimakkaasti kemikaaleihin, joten myös pyykinpesu- ja huuhteluaineet on valittava huolellisesti. Hajusteettomat pesuaineet ja ylimääräiset huuhtelut ovat ensiaskeleita ihoystävällisempään vaatehuoltoon. Moni herkkäihoinen on myös löytänyt pyykinpesuun hellät, mutta tehokkaat pesupähkinät.

Kehitämme yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa luonnonmukaista käsittelyainetta tekstiileille, jonka käyttö ei olisi normaalia pyykinhuuhtelua vaikeampaa, mutta sen edut, kuten bakteerien ja hiivojen kasvun rajoittaminen, ovat huippuluokkaa.